Veelgestelde vragen
Reserveren kan online maar is zeker niet noodzakelijk. Een toegangskaartje kun je ook gewoon bij de entree van het museum kopen.
Heb je al een toegangskaartje van bijvoorbeeld een lezersactie of een kortingsbon dan kun die bij de kassa van ons museum verzilveren. Speciaal hiervoor houden we wat toegangsplekken beschikbaar. Kijk hier voor onze openingstijden.
Om onze collectie te beschermen mogen jassen, grote (rug)tassen en paraplu’s niet mee in het museum. Deze kun je achterlaten in je auto, in de museumgarderobe of in de gratis kluisjes bij de entree. Voor de veiligheid kunnen medewerkers tassen controleren.
Helaas is de museumjaarkaart momenteel niet geldig in ons museum. De collectie is een private, uit de hand gelopen hobby. Om lid te mogen zijn van de Museumkaart Vereniging dienen wij ieder item van onze collectie te registreren. Wij zijn dus op zoek naar heel veel handjes om dit te kunnen realiseren….. Zodra dat geregeld is, worden wij graag lid! 😊
Het museum is in de zomermaanden van april t/m oktober ook op zondagen open. Tijdens alle vakanties die vallen in deze periode ook. De maanden juli t/m augustus is het museum ook extra open op maandagen.
Tenzij je met een grote groep het museum wil bezoeken (vanaf 60 pers), zie hiervoor ook de arrangementen.
Kom je met een gezelschap van 9 personen of meer? Dan is reserveren wel gewenst. Zie hiervoor onze groepsarrangementen. Deze dienen wel vooraf gereserveerd te worden. Benieuwd naar welke mogelijkheden er zijn voor groepen? Kijk dan hier!
Het museum omvat:
- 160 verschillende Ambachten
- Een speelgoed afdeling
- Een expositiezaal
- Een buitenmuseum
- Een museumcafé
- Een winkeltje.
Binnen is er ruim 4.200 m2 gevuld met allerhande spullen en materialen. Onze ervaring is dat bezoekers gemiddeld tussen de 2 á 4 uur hier genieten.
Ja, er is binnen een restaurant aanwezig. In de zomermaanden is ook buiten een extra terras waar je kunt genieten van een hapje en drankje. Het restaurant/terras heeft een leuke kaart met diverse lunchgerechten en een koffiekaart. Uiteraard hebben we ook wat lekkers van de lokale bakker. Ideaal voor een korte break/pauze of bijvoorbeeld ter afsluiting van het museumbezoek.
Ja, absoluut! Wij hebben twee speurtochten ontworpen op verschillende niveaus. Volwassenen kunnen dingen vastpakken uit het ambachtengedeelte en dit aan de kinderen uitleggen of demonstreren. Hoe meer je vertelt, hoe leuker het voor de kinderen wordt, is onze ervaring.
Ook lopen er vrijwilligers rond die vragen beantwoorden of een ambacht demonstreren.
Daarnaast is er nog de speelhoek bij het speelgoedmuseum boven en het Oud Hollands Spellenplein buiten. Kortom, genoeg te doen en te beleven hier!
Bij ons geldt het kindertarief voor kinderen tussen 5 en 14 jaar. Kinderen (tieners) vanaf 15 jaar betalen het volwassen tarief. Kinderen onder de 5 jaar zijn gratis!
In het ambachtenmuseum staat niets achter glas. Een leuke actiefoto of selfie maken in een ambacht kan hier dus gewoon! Het maken van foto’s en filmmateriaal voor privégebruik is toegestaan. Wij vinden het leuk als je deze met ons deelt op social media!
Wij durven te zeggen; JA! Omdat we beschikken over:
- Brede looppaden
- 3 liften
- 2 invalide toiletten
- Gratis te gebruiken rolstoelen en rollators
- Personeel en vrijwilligers die zijn ingesteld op het ontvangst van bezoekers in rolstoelen of met rollators.
Ten behoeve van het collectiebehoud is de temperatuur in het museum het hele jaar stabiel en gelijk. In het museum is het altijd rond de 22-23 graden. In de winter dus lekker warm én in de zomer juist lekker koel. Ook zijn jassen binnen hierom niet nodig.
Ja en dat wordt zeker een leuke dag! Er gelden speciale tarieven en een aantal voorwaarden.
Ja, het museum is zeer groot (4.200 m2) en kan grote groepen aan. Er zijn 3 looproutes gecreëerd, waardoor verschillende groepen elkaar niet hoeven te kruisen of passeren. In de horeca hebben we tot 250 zitplekken, dus ook dat zit wel goed!
Nee. Onze ervaring is dat iedere bezoeker interesse heeft in een ander ambacht en dat één vaste rondleiding/gids hier niet voldoende op aansluit. Al sluiten wij niet uit dat wij in de toekomst wel met vaste gidsen gaan werken. Er zijn dagelijks vrijwilligers aanwezig in het museum die graag meer uitleg geven over de diverse plekken in het museum.
Ja, vanaf 30 personen zijn er diverse opties mogelijk, zie hiervoor de groepsarrangementen van het museum, of bel met 0342 – 46 20 60 en overleg met ons wat jouw wensen zijn.
Het museum is (deels achter de schermen) altijd bezig met veranderingen en vernieuwingen. Zo zijn er ieder jaar diverse nieuwe exposities te zien. Daarnaast verschuiven ambachten regelmatig van plek of indeling. En is er recent een nieuw Oud Hollands spellenplein geopend in het buitenmuseum.
Meer over agenda en exposities
Honden zijn toegestaan mits deze aangelijnd en zindelijk zijn, niet blaffen en geen agressief gedrag vertonen tegen volwassenen en kinderen.
In het museum zijn dagelijks diverse ambachten ‘live’ te zien. Voor deze demonstraties hoef je niet te betalen. Wil je iets tastbaars meenemen aan deze herinnering? Bijvoorbeeld een zelfgemaakt springtouw, een glas met daarin een gepersonaliseerde tekst of een mandje op maat? Deze items zijn te koop. Dit wordt altijd vooraf duidelijk aangegeven. En het afrekenen van deze items kan vooraan bij de museum balie (contant).
In het museum zelf is het (vanwege de collecties) niet toegestaan om te eten en/of te drinken.
Eigen gebrachte etenswaren mogen alleen buiten, bij de overdekte picknicktafels in het buitenmuseum of het buitenterras, genuttigd worden.
Ja, er is WIFI in het museum. Je kunt zonder wachtwoord inloggen. Helaas is er niet in het gehele museum evenveel bereik.
U heeft thuis een oud object en wilt deze schenken aan het museum, wat fijn dat u aan het museum denkt!
Wegens ruimtegebrek in het museum zijn wij selectief in het aannemen van objecten. Wel zoeken wij nog altijd mooie en bijzondere spullen. Indien u een foto, omschrijving en telefoonnummer naar ons opstuurt per post of mail (info@ambachtenmuseum.nl) dan zullen wij op uw vraag reageren.
Circa 98% van onze collectie is geschonken door de Nederlandse bevolking. Wij kopen bijna nooit objecten aan. Indien het een heel speciaal object betreft is inkoop mogelijk, veelal tegen een symbolisch bedrag.
Ja, wij hebben een eigen ‘Winkel van Sinkel’ waar wij allerhande dubbele objecten verkopen. De museum collectie zelf in verder niet te koop.